Sammanfattning #digiskol

Posted on

Jag har ju jobbat med flera saker sedan i höstas som jag tänkt att göra inom Digitala Skollyftet. Nu har de sakerna blivit gjorda så jag ska försöka sammanfatta vad jag har gjort.

Det första målet jag hade var att utveckla mina kunskaper i Google Drive. Jag har använt det mycket sparsamt tidigare och bara till att skriva något enskilt dokument. Under hösten har jag läst Dokumentera och dela skriv- och läsutvecklingsprocesser vid Luleå Universitet. En toppenbra distansutbildning. Redan efter första nätträffen hade jag och Ulrika Eriksson @ulliser hittat varandra och bestämde att vi skulle arbeta tillsammans. Vi kände till varandra lite innan då vi följde varandra på Twitter och konstaterat att vi skulle läsa samma kurs. Denna höst har varit fantastisk på det sättet att jag har fått en väldigt nära kollega som ändå finns så långt bort. Det är ca 30 mil mellan oss. Vi har i perioder träffats en gång i veckan via nätet. För att våra samarbete skulle fungera började vi att använda Google Drive. Det var lika nytt för oss båda. Jag har gjort vanliga dokument men även presentation. Lärt mig hur jag sparat ner detta till datorn för att kunna ladda upp som bilaga på vår kursplats. Vi lärde oss också att använda Google+ Hangouts och hur vi kunde dela dokument medans vi pratade i det. Jag har hittat många fördelar med Google Drive som jag inte gjort förut och använder det redan mycket mer på många olika sätt. Tack Ulrika för peppning. Nu är vi klara med kursen och det känns otroligt bra. 

Mål nummer två var att börja använda appen Book Creator med mina elever. Det passade bra att använda den till ett jobb i engelska med åk 3. Vi skulle jobba med djur så de fick i uppgift att skriva om sitt husdjur. De som inte har något djur skrev om ett djur de gillar. Att ha 20 st elever och 12 iPads gjorde att vi fick försöka skriva i omgångar. En del ritade bilder medans andra skrev på paddan. Att hålla reda på vilken iPad man hade till nästa gång kunde vara lite klurigt 😉 Jag och eleverna lärde oss appen tillsammans. Jag hittade några saker hur man skulle göra och de andra. Härligt när man kan hjälpas åt! Det var svårt för eleverna att rita bilder som de ville ha så det blev samtidigt en väldigt bra träning på vilka bilder man får använda och vilka man inte får använda. De hade inte alls jobbat med det tidigare. Nu har jag hjälpt deras klasslärare att starta blogg så då kommer de också att få nytta av den kunskapen många gånger. När böckerna var klara sparade vi dem som pdf.

Dessa har jag sedan laddat upp på Flipsnack, som var ytterligare ett av mina mål att lära mig. Jag har valt att ha ett gemensamt konto för klassen som jag laddade upp alla pdf på. Vi har ett gratiskonto vilket innebär att man får en liten banner längst ner där det står Flipsnack. Att sedan bädda in dem på deras blogg var inga som helst problem. Ni kan se resultatet på bloggen Tällberglåg. De har en blogg via Webbstjärnan. Jag skulle sedan även lägga ut böcker som F-1 gjort i appen WriteToRead. Det visade sig bli ett mycket större problem. De har en moobisblogg och på den går det inte att bädda in Flipsnack. Provade lite andra varianter men det var ingen som funkade så bra. Där blev lösningen att lägga en bild på bloggen som var en länk till deras flipsnack. 

Klicka på bilden för att kunna läsa boken.

Klicka på bilden för att kunna läsa boken.

Nästa mål var att hitta bra sätt att hitta bra sätt att samla mina länkar. Jag har provat tre olika länksamlingar. Den som jag har använt allra mest är Pearltrees. Den är bra på det sättet att det kan vara en webbsida, dokument eller bild som man sparar. Den andra är Pinterest. Där har jag inte lika många länkar samlade som i Pearltrees då man inte kan lägga till sidor som inte har någon bild. Tycker det är lite synd för annars gillar jag strukturen i Pinterest. Den tredje länksamlaren jag har provat är Symbaloo. Den länksamlingen håller jag på att bygga upp för att samla länkar till kolleger. Har inte på långa vägar gjort klart den. Ska också klura ut hur jag kan göra flera nivåer på det utan att det blir för stort att hålla reda på.

Mitt sista mål var att prova på prova på ett liknande program som Videoscribe fast på datorn. Jag har använt Videoscribe en hel del och gillar det. Har nu hittat två liknande gratisprogram på datorn. Dessa behöver inte laddas ner utan man kör dem direkt i webbläsaren. Det ena är PowToon och det andra Moovly. Jag valde att prova att använda Moovly. I många avseenden är det lättare att använda än Videoscribe. Fördelen med Videoscribe är att det finns många flera bilder med som man kan använda och inte behöver leta egna. Det finns också väldigt mycket musik med i appen. Programmen fungera lite olika där man i Videoscribe kan zooma in mer men i Moovly kan man få saker att röra sig på ett annat sätt. Det går att få handen som skriver i båda.

Som ett slutarbete har jag gjort en film i Moovly som en sammanfattning på allt.


7 thoughts on “Sammanfattning #digiskol

  • Tack Marika! Det är mycket tack vare er alla i mitt utvidgade kollegium som jag får det driv jag har. Inspireras mycket av er alla.

 1. Hej!
  Jätteinspirerande. Har försökt ta mina första stapplande steg i moovly p g a detta. De effekter du har i ditt exempel, ingår det i gratisversionen?/Erika

  • Så kul att du också testar på Moovly. Är ju också nybörjare på det, mest använt Videoscribe på iPaden. Jag har gratisvarianten. Vilka effekter tänkte du på? /Ullis

 2. Ja, helt och hållet nybörjare! Vilka effekter? Tänkte t ex på att jag inte kunde skriva å, ä, ö och den där lilla handen mm. Men jag har bara börjat botanisera så jag får klura vidare. Men så bra att jag vet att allt du gjort kan jag göra. Förresten, har du lagt in något i personal library eller är allt hämtat i det existerande? Tack för svar!

 3. Får jag terrorisera dig lite:)? Har kommit en bra bit på väg men bara med bild/slide nr 1. Hur i all världen lägger man till en ny? Har lagt till två olika bilder i biblioteket men när jag klickar på den andra är det den första som återkommer och lägger sig i timelinen (om du förstår hur jag menar)
  /Erika

  • Du får väldigt gärna fråga. Hade också problem med å,ä och ö. Fick fråga på Twitter för att få ordning på det. Pröva att trycka på tangenterna ALT+SKIFT samtidigt, sedan provar du att skriva. Gick inte att få fram i alla teckensnitt. Jag har använt mig av egna bilder mest. Då har jag hämtat det från mitt personliga galleri. Det gör du genom att klicka på kameran längst ner.
   Du flyttar de gråa fälten i timelinen så att de kommer i olika ordning. Den här filmen är ganska bra. http://www.moovly.com/help/how-to-get-started-with-moovly

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.