Vårens elevaktiva utvecklingssamtal

Posted on

Precis som i höstas har vi nu haft två heldagar med utvecklingssamtal för alla elever i åk 1-6. Dessa genomförde vi under förra veckan. Det är fjärde terminen vi har två heldagar för samtalen och det fungerar mycket bra. I de fall det finns syskon lägger vi alltid de samtalen i direkt anslutning till varandra så att det ska underlätta för vårdnadshavarna. Det är bara några få vi har fått boka om utifrån de tider som gick hem i december. De flesta har kunnat göra byten med varandra, annars har det i de flesta fall varit sjukdom som gör att vi fått hitta någon annan tid. Det gäller för oss pedagoger att vara noga och hålla tiderna eftersom schemat är tajt.

Vi har löst detta med hjälp av pedagoger som inte har mentorselever samt att den ena heldagen hade vår klass (åk 5-6) förberett olika uteaktiviteter som de ledde för faddergrupper med yngre elever.

Vi har elevaktiva (elevledda) samtal där det är eleverna som ”håller” i sina samtal. Vi pedagoger är med hela samtalen, då det är vi som är ansvariga. Eleverna berättar runt ett antal olika punkter och för att det ska blir en tydlig struktur och för att de ska veta vad de ska prata om förbereder de en Google presentation innehållande ett antal frågeställningar. Denna visar de och berättar runt vid sitt samtal.

När eleverna har gjort klart sin presentation tränar de inför samtalet genom att berätta för någon annan elev i klassen. De får då också möjlighet att se och kunna fixa sådant de behöver ändra i sin presentation.

Det värmer verkligen att höra alla elevers kloka tankar runt sitt eget lärande, men också hur de resonerar kring vad de själva kan göra och vad de behöver hjälp och stöttning kring. De säger precis det som vi pedagoger tycker är viktigt och skulle ha lyft om vi hade berättat om eleven. De är så mycket lättare att jobba tillsammans, när man drar åt samma håll.

Som avslutning av veckan har vi från och med denna termin bestämt oss för att prova att utvärdera digitalt. Veckan som var använde vi oss av Google Formulär. Fokus på förra veckans utvärdering var självfallet utvecklingssamtalen samt hur det tyckte att det fungerat när de höll i de olika uteaktiviteterna. Veckans utvärdering kommer att vara utformad på olika sätt och vi kommer att använda olika digitala verktyg. Just förra veckan var Google Formulär toppen att använda då de flesta frågorna hade en skala som svar. I Google Formulär får man då tydliga diagram direkt som vi kunde diskutera kring. Alla elever svara anonymt.

Om du vill använda presentationen som vi hade detta samtal kan du ta del av den genom klicka på bilden. Instruktion hur du gör för att använda den och skriva i står under bilden.


Google Presentation
Presentationen är skrivskyddad så vill du använda den för att skriva i så går du på Arkiv – ladda ner som och väljer till exempel PowerPoint. Då får du en egen kopia som du kan redigera i. Vill du använda den direkt på Google Drive så är det enklaste sättet att du väljer – lägg till på min enhet. När du har fått den på din enhet kan du bara högerklicka på filen och välja kopiera så får du ditt eget dokument.

Vill du använda någon av de mallar jag använt tidigare vid elevaktiva samtal hittar du dem här.


2 thoughts on “Vårens elevaktiva utvecklingssamtal

  1. Hej Ulrica!

    Vi är många här på andra sidan Bottenviken (läs Svenskfinland) som använder ditt material. Det är toppen!
    Jag delade ut presentationsmallen för utvecklingssamtal på Classroom, men det visade sig att då eleverna började anteckna svaren i den, skrev alla plötsligt på samma dokument.
    Hur gör du så att eleverna får presentationen till sin egen Drive?
    -undrar Majken i Österbotten

    • Så kul att höra att ni gillar materialet och kan använda det. Om du lägger upp det i Google Classroom så behöver du dela så att eleverna får en egen kopia. Det alternativet kan man bara välja när man gör en ny uppgift. Det finns tre lägen hur man delar till eleverna. Det är att de kan visa, redigera och att de får en egen kopia.

      Lycka till!
      Ulrica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.