Appar för berättande

Posted on

Jag har några appar på iPaden som jag använder till många olika saker när vi jobbar med berättande på olika sätt med eleverna i åk 1-3. Det har varit till presentationer av olika slag i alla ämnen. Bara fantasin som sätter stopp. I matten har vi använt dem till att berätta räknesagor, presentera hur man löser olika problem, berättat om olika räknesätt m.m. I engelskan har vi gjort dialoger och böcker bland annat.

Det är följande appar:

Book Creator

Book creator app
Book Creator 38:-

Book Creator är en mycket kreativ app där man kan skapa egna digitala böcker. Du kan skriva text, lägga till bilder, ljud, film samt rita egna bilder. Om man vill lägga till berättarröst så går det utmärkt. Det går att skriva och presentera många olika saker som sagor, faktatexter eller redovisningar av olika slag. Bara att prova sig fram. 

När man är klar med den kan man bland annat välja att spara den som pdf och då kan man använda sig av Flipsnack för att bädda in den på t.ex. bloggen. Tänk då på att har man ljud eller film så kommer det inte med. Detta passar bättre om man har bara text och bilder. Vill man ha med ljud och filmer ska man istället spara som EPUB-fil. 

Läs med i denna guide eller hos Skolappar.

 

Sock Puppets

skc3a4rmavbild-2011-09-10-kl-13-12-52

Gratis/Complete 28:-

Finns både som gratisapp och som betalapp. I betalappen kan du ha längre inspelningstid (90 s mot 30 s i gratisappen), flera strumpdockor, bakgrunder samt bakgrundsljud. Om man har betalappen kan man också spara filmen i kamerarullen. Då kan man antingen ladda upp den till YouTube för att publicera filmen där man önskar eller varför inte plocka in den i iMovie och jobba vidare med den. Går ju också då att plocka ihop flera filmer till en längre.

Du väljer vilka strumpdockor, bakgrund samt rekvisita som du vill ha med i din ”pjäs”. Du spelar sedan in den genom att välja vilken figur som ska säga vad. Det går också att flytta runt figurerna medans man pratar och detsamma gäller en del av rekvisitan. Det går att förvränga rösten på figurerna, men man ska tänka på att ibland kan det då bli väldigt svårt att höra vad sägs.  

Här har vi gjort räknesagor.

Läs mer på Skolappar om Sock Puppets.

 

Puppet Pals HD och Puppet Pals 2

puppet pals

Puppet Pals finns egentligen i fyra olika varianter. Först kom Puppets Pals HD som är gratis samt betalversionen av den Puppets Pals HD Director’s Pass. Sedan har även en andra version kommit Puppet Pals 2 som också finns som gratisapp och betalapp.

Puppet Pals HD
Precis som i Sock Puppets kan du göra dina egna filmer med figurer i olika ”pjäser”. Du väljer vilka skådespelare som du vill ha med samt bakgrund. I betalappen kan du också ladda upp egna foton. Du kan flytta dem utanför scenen så att de inte syns i den färdiga filmen vilket gör att många olika figurer kan komma och gå. Du kan göra ändra storlek på dem och flytta runt dem över scenen.

Puppet Pals 2 
Denna version fungerar på samma sätt som den första men har fått några till funktioner. Nu kan du bland annat blanda och matcha huvuden och kroppar. Du kan också få figurerna att röra på munnen när de pratar samt på olika kroppsdelar. Det går att få skådespelarna att åka på olika fordon. I och med att du kan blanda huvuden och kroppar kan du lägga till ansikte från ett foto till en kropp. I denna version kan du också lägga till bakgrundsmusik och ljudeffekter.

I denna film har Marie Andersson tagit hjälp av Puppet Pals.

När du har gjort klar din film kan man fortsätta att redigera den i iMovie och plocka ihop flera delar. Det går lika bra att lägga till berättarrösten där om man sätter ihop flera delar till en längre film.

Läs om Puppet Pals HD och Puppet Pals 2 hos Skolappar.

Fler har gjort olika guider som ligger på nätet, som denna från iPad studiecirkel för pedagoger och denna som presenterar 47 sätt att använda Puppet Pals.

 

iMovie

mzl.uhrktare.175x175-75

Gratis/38:-

Jag har skrivit om att man kan ta hjälp av iMovie flera gånger när jag presenterat de andra apparna. Du kan läsa mer om iMovie i ett tidigare inlägg som jag har gjort.

 

Comic Life

comic

Comic Life 38:-

I denna app kan du göra dina egna seriesidor. Du kan välja på att använda dig av en färdig mall eller göra den helt själv. Det går att infoga foton antingen från kamerarullen eller genom att ta foton med kameran. Ett snyggt sätt att redovisa olika jobb istället för att bara skriva en text. 

Eller varför inte göra som Cecilia (Lappkullan) har gjort nämligen en pedagogisk planering.

IMG_0167

En kort beskrivning hur den fungerar finns hos Skolappar.

 

VideoScribe

vs

VideoScribe 45:-

I VideoScribe kan göra egen animerad film. Du kan skapa filmer där man ser en hand som ritar och skriver olika saker. Den finns också att använda på datorn men är då mycket dyrare att köpa. Appen kostar 45:- i Appstore. Det är en engångskostnad. Sedan kan man köpa till inuti appen för att få bort företagets logga. Jag har skrivit om appen tidigare här.

En film om min klass förra läsåret.

 

Jag har några till appar i iPaden som används för kreativt berättande men de har jag inte använt så mycket. 

2014-03-17 00.33.01

Little Story Maker gratis

Toontastic  gratis/149:-. Läs mer hos Skolappar.

Story Creator Pro 15:- (Finns en gratisvariant också). Läs mer hos Skolappar.

Scribble Press 28:-. Läs mer hos Skolappar.

Story Wheel 22:- (Finns en gratisvariant också). Läs mer hos Skolappar.

Fotobabble gratis. Läs mer hos Skolappar.

 

 


5 thoughts on “Appar för berättande

  1. Pingback: Ipad | Pearltrees

  2. Pingback: Bloggar | Pearltrees

  3. Pingback: Appar | Pearltrees

  4. Pingback: SO | Pearltrees

  5. Pingback: Digitalisering - utveckla kompetens och verktyg | Pearltrees

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.