Siri/diktering på iPad/iPhone

Posted on

En av de bästa sakerna med uppdateringen till IOS 8 tycker jag är möjligheten att använda Siri eller den dikteringsfunktion som finns i iPaden/iPhonen. Det gör att man prata in sin text istället för att skriva, men ändå få den som skriven text. Jag har provat flera olika dikteringsappar tidigare och jag tycker att Siri/dikteringsfunktionen är riktigt bra där. Jag har elever med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi som testat och de är mycket nöjda.

Siri/dikteringsfunktionen är ingen app utan finns på på iPaden/iPhonen i och med att man uppdaterar till IOS 8. 

För att aktivera funktionen går du på inställningar.

2014-10-21 20.28

 

Om du har uppdaterat till IOS 8.1 gör du så här. 

I inställningar så väljer du allmänt och sedan Tangentbord.

 

2014-10-21 27

 

 

 

Välj Aktivera diktering

 

2014-10-21 29

 

 

Om du inte har uppdaterat till IOS 8.1 så gör du så här.

I inställningar så väljer du allmänt och sedan Siri.

2014-10-21 20.20

 

Klicka på pilen efter Siri. Dra knappen så att den blir grön. 

 

2014-10-21 24

 

Då får du upp en fråga om du vill aktivera Siri. Välj aktivera.

2014-10-21 22

 

Du kan välja lite olika inställningar som språk och röstens kön. Finns inte svenska men det funkar ändå fast det är inställt på t.ex. engelska.

 

 

2014-10-21 21   

 

När du har aktiverat diktering eller Siri.

Nu kan du välja vilken app som helst där du får upp tangentbordet och ska skriva som olika skrivappar, mejl, sms, Facebook, Twitter med mera. I mitt fall så har jag öppnat Pages.

Till vänster om mellanslagstangenten på tangentbordet finns det nu en mikrofon.

 

2014-10-21 26

 

 

När jag klickar på mikrofonen försvinner tangentbordet och jag får upp en ljudkurva istället. Nu är det bara att börja säga det jag vill ha skrivet. Man behöver tänka på att inte prata allt för fort och otydligt. När jag är klar med meningen så säger jag punkt och det blir en punkt. När jag tycker jag är klar så är det bara att jag klickar på klar.

2014-10-21 25

 

Man kan få justera lite på vissa ord men på det stora hela så funkar det väldigt bra.

 

 


12 thoughts on “Siri/diktering på iPad/iPhone

 1. Pingback: Läs & skriv | Pearltrees

 2. Pingback: IKT tips | Pearltrees

 3. Jättebra förklaring till Siri!!
  Hur ofta mailas din sida till prenumeranterna?? Jag har inte fått nåt på jätte länge!

 4. Pingback: Siri på iPad | iPad i Östersund

 5. Bra förklaringar!
  Men kan man lära dikteringen på iOs 8.1 nya ord? Jag är läkare och när jag dikterar tobrasone ( en slags ögondroppar) så skrivs det Tobiasson eller liknande på skärmen.

 6. Hej, superbra beskrivning! Hur gör man om den missuppfattat och skrivit fel, finns ett kommando för att radera/ångra? Just nu måste jag trycka på knappen, återgå till tangentbordet och radera därifrån…
  Tack! 🙂

 7. Pingback: IKT 2 | Pearltrees

 8. Pingback: IKT 3 | Pearltrees

 9. Pingback: Appar/iPad | Pearltrees

 10. Tack Ulrica! Jätte bra förklaring!
  Jeg vil diktere til Siri en lang tekst i avsnitt av 200 ord, och sende dem til min epost. Min mor har handskrevet sina memoarer och jag vil bevare dem til fremtiden. Hva skal jeg gjøre etter at jeg har klikket på ’klar’?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.